Magas rosttartalmából adódóan kiváló a rostszegény gluténmentes diétához. B- és E-Vitaminok, vas, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, illetve fehérje található benne. Fogyasztása teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.
A zabpehely összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, amely lassan szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A fehérjék és a rostok is segítenek ebben, így a zabpelyely vércukorproblémák esetén is fogyasztható. A magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést és csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. További előny, hogy a rostok növelik a teltségérzetet, ezzel kitolható a következő étkezés időpontja és csökkenthető az elfogyasztandó adag. Fogyókúra esetén érdemes kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát.
A zabpehelyben található néhány olyan hatóanyag, amelyek a vérnyomás csökkentésében játszanak szerepet, ezért magas vérnyomás esetén is érdemes beiktatni az étrendbe, különösen, ha testsúlycsökkentésre is szükség van. A zab antioxidáns tartalmának a viszketéscsillapításban, gyulladáscsökkentésben van szerepe és a bőr szépségéhez is hozzájárul.
Összetétel:
zabpehely*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Átlagos tápérték adatok 100 g-ban
Energiaérték: 1558 kJ / 368 Kcal
Zsír: 6,24 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,96 g
Szénhidrát: 61,2 g
- amelyből cukrok: 1,3 g
Rost: 8,1 g
Fehérje: 12,7 g
Só: 0,02 g
Felhasználása:
Világosbarnás, fehér gluténmentes bio zabpehely, hántolt, tisztított egész zabszemekből. Felhasználása kásákba, müzlikbe, süteményekbe.
Leggyakrabban kásaként fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a saját legkedveltebb, leggyorsabb, legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal járó módszere és ízesítése. Egy adag kb. 25-30g zabpehelynek felel meg, amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy növényi tejben 5-10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A másik legegyszerűbb módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és reggel átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt, elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel, kókuszchipsszel, karob porral, de natúran is fogyasztható.
A zabpelyhet gyakran használják még sütemények, kekszek készítéséhez, de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is keverhető és panírozásra is alkalmas.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Származási hely: Németország
Forrás: gyártó/forgalmazó 2023