Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem* forrás. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, cink
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C
Jótékony hatása: támogatja a szívizom működését, frissen tartja az elmét
Tápanyagtartalom (100g-ban):
Kalória (kJ / kcal) 1678 kJ/ 398 kcal
Fehérje (g / 100g) 14,6 g
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) 62 g/ 1,5 g
Zsír/Telített zsír (g / 100g) 8,8 g/ 2,5 g
Rost (g / 100g) 6,3 g
Nátrium (mg / 100g) 50 mg
Felhasználás:
reggelire, müzlihez, joghurthoz, tejbe, kefírbe, süteményekbe, kenyérbe, salátára
Az amarántból pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket is készítenek, ezeket keverhetjük müzlibe, joghurtba, kefirbe. Őrleményéből kását, krémlevest, lisztjéből pedig (magas keményítőtartalma miatt) kenyeret, tésztákat, süteményeket lehet készíteni.
Édes recept amaránttal
Amarantszelet hozzávalói:
Elkészítése
* Mikroelemnek nevezzük azt az ásványi anyagot, amelyből naponta néhány milligrammra vagy még annál is kevesebbre van szükségünk. Ezek közül példaként emelhető ki a vas vagy a cink.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Forrás:gyártó/forgalmazó 2018 február