Lisztkeverék gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, akár élesztőmentes, kukoricaliszt-mentes, kukoricakeményítő-mentes, burgonyamentes, rizsmentes, vegán, növényi alapú, hozzáadott cukor-mentes, akár hozzáadott zsiradék-mentes, élesztő vagy sütőpor hozzáadásával készült, kelt tésztás és kelt tészta jellegű ételek készítéséhez. Elkészítéséhez szükséges élesztő, vagy sütőpor hozzáadása. A megadott receptekben az élesztő nem cserélhető fel sütőporral.
Összetevők:
gluténmentes lisztkeverék (köles liszt, quinoa liszt), tápióka keményítő, útifű maghéj liszt
Allergének:
A termék dióféléket is feldolgozó üzemben készült. Nyomokban mustárt és szezámmagot tartalmazhat.
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben:
Energia: 1488 kJ / 352 kcal
Zsír: 2,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 69 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Rost: 7,2 g
Fehérje: 9,1 g
Só: 0,02 g
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Elkészítési javaslat:
FONOTT KALÁCS RECEPT (HOZZÁADOTT ZSIRADÉK NÉLKÜL):
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és lefedve meleg helyen kelesszük meg 60 perc alatt. Osszuk 3 egyforma részre és száraz felületen sodorjuk henger alakúra, majd fonjuk össze. Letakarva pihentessük 10 percig. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon végig alsó-felső sütéssel. Kisülve körülbelül 390 g lesz.
100 g kész, kisült, a recept alapján elkészített fonott kalács átlagos tápértéke:
100 g kész, kisült, a recept alapján elkészített fonott kalács átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 38 g
Energia: 836 kJ / 198 kcal
Zsír: 1,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 53 g
- amelyből cukrok: 0,9 g
- amelyből poliolok: 14 g
Rost: 4 g
Fehérje: 5 g
Só: 0,7 g
HAGYOMÁNYOS JELLEGŰ FORMAKALÁCS RECEPT (HOZZÁADOTT ZSIRADÉKKAL):
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan robotgéppel (1-es fokozaton 2-3 perc) a hozzávalókat és lefedve meleg helyen kelesszük meg 45 perc alatt. Osszuk 3 darab egyforma részre és enyhén lisztezett felületen sodorjunk belőle kukacokat, majd fonjuk össze és tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt 12x25 cm-es formába. Letakarva kelesszük tovább 15 percig. Előmelegített 210 fokos sütőben süssük 40 percig alsó-felső sütéssel, majd további 20 percig 180 fokon szintén alsó, felső sütéssel. Várjuk meg amíg teljesen kihűl, utána szeletelhetjük. Kisülve körülbelül 626 g lesz.
100 g kisült hagyományos jellegű formakalács átlagos tápértéke:
100 g kisült hagyományos jellegű formakalács átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 34 g
Energia: 785 kJ / 186 kcal
Zsír: 2,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,6 g
Szénhidrát: 46 g
- amelyből cukrok: 0,7 g
- amelyből poliolok: 12 g
Rost: 3,5 g
Fehérje: 4,5 g
Só: 0,4 g
Tárolás:
száraz, hűvös, napfénytől védett helyen
Származási hely: Magyarország
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021 november