A tökmagot Amerika felfedezésének köszönhetjük. Közép-Amerika, Mexikó őslakói régóta ismerték és termesztették. Bár többnyire a szárított változatával találkozhatunk az üzletekben, finomra őrölt lisztet is készítenek belőle. A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra. A tökmagliszt íze és illata igen jellegzetes, zöld színű.
Allergének:
A termék dióféléket, feldolgozó üzemben készült.
Gluténmentes termékeket előállító üzemben készült.
Átlagos tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia 1479 kJ / 352 kcal
Zsír 7,2 g
- amelyből telített zsírsavak 3,1 g
Szénhidrát 4,3 g
- ameyből cukrok 3,9 g
Rost 11 g
Fehérje 62 g
Só 0,03 g
Felhasználása:
Keverhetjük müzlibe; turmixokba; süteményeket, kenyereket, péksüteményeket dúsíthatunk vele; vegetáriánus, vegán és hagyományos fasírt dúsításához is kiváló alapanyag; levesekbe, főzelékekbe, pépes állagú ételekhez is keverhetjük. Panírozásnál liszt helyett használhatjuk. Rántott zöldségek készítéséhez is ajánljuk, ekkor a vékonyra szeletelt, enyhén sózott zöldségszeleteket tökmaglisztben; felvert, sózott lenmagtojásban; majd újra tökmaglisztben forgassuk meg.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Forrás: gyártó/forgalmazó 2023 július