A chlorella egy nagyon erős zöld színű édesvízi alga, mely már több mint 2 milliárd éve létezik a Földön. Nevét a klorofilról kapta, jelenlegi ismereteink szerint a chlorella a legmagasabb klorofil tartalmú növény bolygónkon. Kimagasló klorofil (4-5 %) és egyéb pigment tartalmának köszönhetően méregtelenítő hatású, a nehézfémek szervezetből való kivezetését segíti. Amalgám töméseink cseréjénél különösen ajánlatos a chlorella fokozott fogyasztása, mert így megakadályozható, hogy a fúrás során szervezetünkbe kerülő higany lerakódjon. Magas rosttartalma fokozza a bélműködést, kitisztítja a bélrendszert, így elősegítve a tápanyagok felszívódását.
Az alga a klorofilon kívül jelentős mértékű növényi fehérjét tartalmaz. Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mert csökkenti az étkezések közötti éhségérzetet. A nap során bármikor fogyaszthatjuk a chlorellát, akár többször kis mennyiséget is ehetünk belőle. Amennyiben fogyasztásakor bármilyen kellemetlenséget (hasmenés, fejfájás) tapasztalunk az alga méregtelenítő tulajdonságának köszönhetően, átmenetileg csökkentsük az adagot.
Fontos tudni, hogy mint minden új táplálék esetén, a chlorella fogyasztásánál is ügyeljünk a fokozatosságra. Kezdjük kis adagokkal (napi fél teáskanál) és csak pár nap elteltével növeljük az adagot.
Jótékony hatások: immunerőstő, javítja az emésztést, segíti a méreganyagok távozását.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energiatartalom 1450 kJ/343 kcal,
Fehérje: 65,7g,
Szénhidrát: 13,8g,
- amelyből cukrok: 0,4g,
Zsírok: 2,3g,
- amelyből telített zsírsavak: 0,6g,
Só: 0,2g.
Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek: B1, B2, B3, C, E, magnézium, kalcium, kálium, vas, jód, mangán, cink.
Felhasználás:
jellegzetes íze miatt jobb, ha valamilyen karakteres ízű italhoz kevered pl: paradicsomlé, almalé naponta többször kis mennyiségben.