A máriatövis hozzájárul a máj és az epe egészségének a megőrzéséhez, a megfelelő májfunkciók fenntartásához, a szervezet számára toxikus anyagok kiválasztásához.
Adagolása:
napi 2-3 csésze tea
A tea elkészítése:
2 teáskanál máriatövismagot forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig és mézzel ízesítve fogyasszuk el.
Forrázat készítése virágokból, levelekből, füvekből, illóolajat tartalmazó termésekből (édeskömény, ánizs-termés)
A forrásban lévő vízzel leforrázzuk a teát, lefedjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd lehűtjük.
Főzet készítése gyökerekből, kérgekből, fás növényi részekből főzetet készítünk
A forrásban lévő vízhez a teát hozzáadjuk, az edényt lefedjük, majd lassú tűz mellett még 5-10 percig forraljuk, majd félrerakjuk, 15-30 perc után lehűtjük.
Áztatás készítése azokat a teákat, melyek érzékenyek a magasabb hőre, áztatással készítjük (csipkehús,fagyöngy).
A teát 6-8 óráig áztatjuk langyos vízben, majd felmelegítjük (de nem forraljuk).