A legtöbben még mindig a fekete teát kedveljük. Fő termőhelyei Sri Lanka, India, Kenya. A teatermelés 20%-át adó zöld teát Kínában és Japánban állítják elő. Az oolong teát főleg Tajvanon és Kínában termelik.
A fekete tea előállítása:
- A leszedett hajtásokat fonnyasztják, hogy a nedvességtartalmuk 50% alatt legyen. Ezután a hajtásokat sodorják, ezzel elindítják a fermentálás folyamatát.
- Ekkor alakul ki a tea jellegzetes zamata. A következő lépés a magas hőmérsékleten történő szárítás, és az osztályozás.
A legfőbb minőségi osztályok a következők:
- FOP (Flowery Orange Pekoe) - a legértékesebb tea, a növény virágrügyeiből kézzel szedik.
- OP (Orange Pekoe) - virágrügy tea, mely zsenge tealeveleket is tartalmaz.
- BOP (Brocken Orange Pekoe)- szép, szabályos alakú közepes levelek.
- BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) (törmelék)- viszonylag ép, tiszta levelek, apróbb szemcséjű.
- Dust (por)- legapróbb szemcséjű tea.
Összetevők:
Szárított szálas fekete tea
Felhasználási javaslat:
Forrázatként fogyasztható.
Forrás: Gyártó/forgalmazó 2020. október