A nagy és az apró csalán levele gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, immunrendszert erősítő, antibiotikus, vérzéscsillapító, gyenge vércukorszint-csökkentő hatású.
Összetevők:
csalánlevél
Gyógyteák elkészítésének főbb módjai:
gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általban egy evőkanál (kb. 2-3g) gyógynövényt egy csésze (kb. 2-3dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközök használatát.
Forrázat:
Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Főzet:
Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.
Hideg vizes kivonat:
Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órn át állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Alkalmazása:
A gyógynövényből forrázatot készítünk. A csészébe helyezett 1db filter tasakot/1 evőkanál vágott drogot leforrázzuk 1,5dl vízzel. A forrázatot lefedve 5-8 percigállni hagyjuk, majd ízesítve fogyasztjuk.
Napi adagja 8-12 gramm, de külsőleg alkalmazva rosszul gyógyuló sebek, fekélyek borogatására alkalmas.
Tárolás:
Száraz helyen, legfeljebb 25C-on.
Gyártja:
Herbária Zrt.