Zöld színű, apró szemű bab. Magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyagtartalom.
A mungóbab egy kicsi, zöld színű hüvelyes, amely Dél-Ázsiából származik és évezredek óta ismert. Enyhén édeskés íze van, ezért édesen és sósan is fogyasztható. Sokoldalúságának köszönhetően széleskörűn felhasználható. Indiában, Kínában és Indonéziában gyakran készítenek belőle tésztát, levest és desszertet is. Hazánkban még kevésbé ismert babfajta, de érdemes beilleszteni az étrendünkbe, nemcsak azért, mert változatosabbá teszi azt, hanem mert a mungóbab tele van hasznos tápanyagokkal.
Jelentőség, hatások:
A mungóbab energiatartalma a többi hüvelyeshez hasonló, fehérjetartalma a szárazbabnál magasabb, de a szójánál jóval alacsonyabb. Rosttartalma kimagasló, ami segíti az emésztést és táplálja a bélben élő hasznos baktériumokat. Ezen kívül növeli a teltségérzetet. Többféle antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Számos vitamint, köztük B-vitaminokat és fontos ásványi anyagokat tartalmaz.
Összetevők:
mungóbab*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Allergének:
Szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Tápanyagtartalom 100g termékben:
Energiaérték: 1320 kJ / 315 kcal
Zsír: 1,3 g
- amelyből telített zsírsavak 0,3 g
Szénhidrát: 43,6 g
- amelyből cukor 2,1 g
Fehérje: 23,9 g
Só: 0,1 g
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E
Felhasználása:
Az elkészítése nagyon egyszerű. Ha főzve szeretnénk fogyasztani, öntsük forrásban lévő vízbe és főzzük kb. 45 percen keresztül. Magában ritkán fogyasztják, inkább saláta, szósz, leves, egytálétel részeként. Az íze nem túl karakteres, ezért sokféleképpen kombinálható, fűszerezhető. Sűrítésre is alkalmas.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína