A vegetáriánusok kaviárja. A beluga lencse nevét a legjobb minőségű fekete kaviárról kapta.
Mire jó?
A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. Egészségvédő, immunrendszer erősítő, béltisztító hatása van.
Tápanyagtartalom: 100g-ban átlagosan:
Energia (kJ / kcal) 1342 / 321
Fehérje (g / 100 g) 23,5
Szénhidrát (g / 100 g) 50,8
Zsír (g / 100 g) 1,4
Ásványi anyagok: Kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Glikémiás index: 30
Felhasználása:
Különleges alapanyag salátákhoz, hidegtálakhoz, levesekhez vagy köretekhez. Különleges diós íze van.
Főzése:
Főzés előtt nem kell beáztatni, a lencsék közül a beluga lencse a legapróbb szemű, gyorsan megfő. Köménymaggal és szerecsendióval megbolondítható, de babérlevéllel és sóval fűszerezve is kiváló. Főzési ideje: kb. 20-30 perc
Enyhén fűszerezve, nem túlfőzve tökéletesen illeszthető fogyókúrás étrendbe.
Receptek: Vörös- és fekete lencsefőzelék
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2023