A mustár nagyon erős aromával rendelkező növény, amelyet a Földközi-tenger vidékén őshonos vadmustárból nemesítettek. A magok sárgás-barnás színűek, gömbölyűek. Fűszerként elterjedt, ám a magok csíráztatásra is alkalmasak.
Jelentőség, hatások:
A mustármagnak magas a zsírtartalma, de szénhidrátokat és fehérjét is jelentős mennyiségben tartalmaz. Jelentős mennyiségben vannak jelen benne nitrogén- és kéntartalmú vegyületeke, amelyeknek jellegzetes, igen erős aromáját köszönheti. Ezek az anyagok izgató hatásúak, növelik az étvágyat, az emésztőnedv-elválasztást és a belek mozgását. Ennél fogva segítenek a csökkent éhségérzet, a székrekedés és az emésztési panaszok leküzdésében. Ellenben nem javasolt a fogyasztása azoknak, akiknek érzékeny az emésztőrendszere.
Összetevők:
mustármag*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Allergének:
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 2126 kJ / 508 kcal
Zsír: 36,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 2 g
Szénhidrát: 28,1 g
- amelyből cukor: 6,8 g
Rost: 12,2 g
Fehérje: 36,2 g
Só: 0,0045 g
Felhasználása:
csíráztatásra vagy az emésztőrendszer perisztaltikájának fokozására.
A mustármagot őrölve használhatjuk fűszerként vagy ki is csíráztathatjuk és néhány napos hajtását salátával, köret részeként vagy szendvicsre halmozva fogyaszthatjuk.
Tárolás:
Száraz. hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Olaszország