A csíra a búza "embriója", a búzaszem része, amelyből az új növény fejlődik. A lisztté őrlés során különítik el. Bár a magnak csak kis részét alkotja, nagy a tápértéke. A csíra érdekében gyűlik a liszttest tápanyaga, védelmére alakul a szem hétrétegű héja. A csíra sok különleges fehérjét, olajat és abban oldott vitaminokat tartalmaz.
Magában fogyasztják, vagy liszttel együtt levesek, pörköltek sűrítésére használják.
Allergének
Nyomokban földimogyorót és szezámot tartalmazhat.
Átlagos tápérték adatok 100 g termékben:
Energia 1690 kJ (402 kcal)
Zsír 10 g
- amelyből telített zsírsavak 0,5 g
Szénhidrát 42 g
- amelyből cukrok 0,2 g
Fehérje 30 g
Só 0 g
Felhasználási javaslat:
A búzacsírát hőhatástól mentesen célszerű fogyasztani müzlibe, joghurtba vagy más ételbe keverve.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen!