A lucerna igen magas C,B,B12,D,E és K vitamin tartalmú, sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a magnézium. Növényi hatóanyagai a daganatos betegségek kialakulását gátolják. Fogyasztása terhes nőknek nem ajánlott. Salátákban vagy túró és vajkrémekben kenyérre kenve rendkívül finom. Diószerű íze miatt sajtok mellé kiváló.
Egy tányér csíra előállításához 1 evőkanál magot használunk. A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20C fok, öntözés naponta kétszer.
Csírázási idő: 5-6 nap.
Vetés: egész évben.
Alkalmazás:
Csíráztatás előtt mossuk meg jól a magot, beáztatni nem szükséges. Helyezzük a tálat vagy a csíráztató üveget világos, de ne napsütötte helyre. A lucerna magot csak 7 nap elteltével fogyaszthatjuk. A maghéjat együtt fogyasztjuk a csíranövénnyel. Csírázáskor finom bojtosgyökerek jelennek meg, de ezeket ne tévesszük össze a penésszel.
Felhasználás:
Kiváló vajaskenyérrel, salátákban, levesekhez. A csíra finom, zsenge növény ízű. Nagyon sok vitamint tartalmaz (A, B1, B2, C, D, E, H, K, kén), ásványi anyagokat(kálcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink, nátrium, mangán, bór). Rostanyaga serkenti az emésztést. Növényi hormon tartalma a női megbetegedések ellen hat. A benne lévő szaponin zsírbontó hatású.
Forrás: gyártó/forgalmazó, 2017. július