A kardamom gyékényszerű, évelő, egyszikű növény, amely 1,5-2,5 métere nő meg. Halványsárgás-fehéres, lilás erezetű virágaiból fejlődnek a fűszerként használt apró, zöldes színű toktermések, amelyeket a harmadik évtől lehet gyűjteni. Egész évben figyelni kell a növényt, mert folyamatosan érleli termését. A terméstokokat még "éretlenül" gyűjtik be, majd száraz helyen vagy napon szárítják. A termésben található magok adják a tulajdonképpeni fűszert, így azokat először benne hagyják a termésben, hogy ne vesszen el aromájuk.
A kardamom nagyon finom, édeskésen csípős aromájú fűszer, amely utóízében a citrom-kámfor-bergamot keverékére emlékeztet. A forralt bor és a mézeskalács ízesítője lehet, a currykeverékek elmaradhatatlan összetevője. Megfelelő adagolásban süteményeket, különféle húsokat, savanyúságokat, heringet, kolbászféléket, pástétomokat, likőröket valamint whiskyt fűszereznek vele. Keleten kávé és tea ízesítésére használják. A beduinok kávéjának jellegzetes ízét a kardamom adja. Az egész kardamommag már a tisztított magvakat tartalmazza a zöld maghéjtól megfosztva.
Nettó tömeg 10 gramm
Összetevők:
kardamom
Felhasználási javaslat:
Ajánljuk desszertekhez, gyümölcsleveshez, indiai és közel keleti ételekhez.
Származási hely: Guatemala
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2023 augusztus