Lizinben és rostban gazdagabb "supefood". Energiaszegény, de értékes tápanyagokban gazdag, így fogyasztásával elkerülhető a fogyókúrával járó tápanyag hiányos állapot.,
A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért azokat az élelmiszerekből kell bevinni. A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.
Összetevők:
Quinoa
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1547 kJ (367 kcal)
Zsír: 7,0 g
- ebből telített: 0,8 g
Szénhidrát: 58,4 g
- ebből cukrok: 3,3 g
Fehérje: 13,6 g
Só: 0,05 g
Felhasználás:
Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet. Bár a legtöbb terméket már megmosták a csomagolás előtt, biztos, ami biztos, érdemes jól átöblíteni. Mivel elég kicsik a magok, ezért akár pelenkával is ki lehet bélelni a szitát, mert különben átbújnak a lukakon a pici szemek. Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk. Ismerkedéshez akár a rizs egy részét is kiválthatjuk vele, ekkor a víz a rizs+quinoa mennyiségének kétszerese, kis lángon, fedő alatt addig kell főzni, amíg minden folyadékot felvesz.
Tárolás:
száraz, hűvös helyen tárolandó!
Származási hely: Magyarország
Forrás: gyártó/forgalmazó 2023 július