A csicsóka egy évelő növény, amelynek gumós gyökerét fogyasztják. A csicsóka (Helianthus tuberosus), más néven földi mandula vagy jeruzsálemi articsóka, a napraforgóhoz hasonlóan a napraforgófélék (Asteraceae) családjába tartozik. A csicsóka gumós gyökerét lehet nyersen vagy főzve fogyasztani, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A csicsóka gazdag inulin nevű rostban, ami prebiotikumként szolgál, segítve a bélflóra egészségét. Emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, például C-vitamint, káliumot, vasat és foszfort.
Az íze hasonló a burgonyáéhoz, de édeskésebb és diósabb lehet. Használható levesekben, pürékben, vagy akár nyersen is salátákban. A csicsóka egy sokoldalú zöldség, amely különféle módon elkészíthető az ételkészítés során.
Összetevők:
csicsóka *
*Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék. Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Allergén anyagot nem tartalmaz.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1202 KJ / 284 kcal
Zsír: 0 g
amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 57 g
amelyből cukrok: 55 g
Rost: 8,5 g
Fehérje: 9,5 g
Só: 0,4 g
Felhasználási javaslat:
Alkalmas krémleves készítéséhez, mártásokba, köretekhez, turmixokhoz, joghurtokhoz, péksüteményekhez. Fogyasztható nyersen vagy hőkezelt formában is.
A szárított terméket fénytől, nedvességtől óvva kell tárolni.
Adagolás: ízlés szerint.
Kiszerelés: 200 gr/doboz
Származási hely: Magyarország
Forrás: gyártó/forgalmazó 2020. augusztus