Aztékzsálya Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. Már az aztékok is használták, innen ered az elnevezése. A chia mag gyógyító tulajdonsága leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának köszönhető, mely támogathatja a szív- és érrendszert ill. javíthatja a vér koleszterinszintjét.
“A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem lehet többet fogyasztani.”
Összetevők:
100% Chia mag
Nyomokban földimogyorót és dióféléket is tartalmazhat!
Átlagos tápérték 100g termékben
Energia 1874kJ/454kcal
Zsír 32 g
- amelyből telített zsírsavak 3,7g
Szénhidrát 4,4g
- amelyből cukrok 0,5g
Fehérje 23,0g
Só 0,001g
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)
Felhasználás:
15 g (2 kisebb evőkanál) chia mag 1,5 dl folyadékban elkeverve, kókuszreszelékkel, magvakkal és aszalványokkal gazdagítva, változatlanul kitűnő és egészséges választás reggelire vagy desszertként egyaránt. Eredeti szárított formájában felhasználhatjuk müzlikhez, salátákhoz, levesekhez. A chia mag áztatás során megduzzad és nyálkás lesz, így használható például sűrítéshez is.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Forrás:gyártó/forgalmazó 2016 október