A magas antioxidánstartalomú, magnéziumban és cinkben, D-vitaminban és foszforban, valamint mangánban gazdag tökmag a tök ehető magja. Jelentős linolsav-tartalmának köszönhetően pozitív hatással lehet a hólyag- és prosztatabetegségek megelőzésére. A benne található proteáz-inhibitorok gátolják a vírusok és baktériumok aktivizálódását a bélrendszerben.
Az ovális formájú, lapos felületű, világosbézs színű külső héjjal rendelkező mag alkalmazható saláták, sós sütemények ízesítéséhez, hozzáadhatjuk joghurthoz, túróhoz, túrókrémhez, de ehetjük akár magában is, nassolnivalóként.
- Az antioxidánsok hatékonyan veszik fel a harcot a szervezetben lévő oxidatív stressz csökkentésében, a káros hatású szabadgyökök semlegesítésében, erősítve az immunrendszer hatékonyságát.
- A magnézium létfontosságú enzimek aktivitásához járul hozzá, továbbá jótékony hatással van az idegrendszerre.
- A cink jelentősége legfőképpen a hormonrendszer-szabályozó tulajdonságában van, szabályozza az enzimatikus folyamatokat és részt vesz a sejteket körülvevő membrán felépítésének fenntartásában.
- A foszfor szinte minden, a szervezetben végbemenő biológiai folyamatban részt vesz, fontos szerepe van a fehérjeszintézisben és az anyagcsere szabályozásában, továbbá hozzájárul az izmok egészséges működéséhez.
- A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be a csontok egészségének megőrzésében és a kálciumháztartás szabályozásában, illetve a foszforhoz hasonlóan számos, a szervezetben végbemenő biológiai folyamatban részt vesz - jelenlétére a legtöbb szervnek szüksége van.
- A mangán a vércukorszint szabályozásán túl felelős a nukleinsavak képződéséért, valamint fontos antioxidáns.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia 2339 kJ / 559 kcal
Zsír 49 g
- amelyből telített zsírsavak 8,6 g
Szénhidrát 10 g
- ebből cukrok 1,4 g
Fehérje 30 g
Só 0,02 g
Tárolás:
száraz, hűvös helyen
Alapanyag származási helye: Magyarország vagy Kína
Forrás: gyártó/forgalmazó 2020 november