Főzés közben rendkívül finom illatot áraszt, ezért parfüm rizsnek is nevezik. A bennelévő vitaminok és ásványi anyagok előnyösek a bőrnek, hatásosak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. A jázmin rizs gyors energiát biztosít, alacsony zsírtartalmú, nátrium- és gluténmentes élelmiszer.
Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A jázminrizs eredetileg Thaiföldről származik. A fehér rizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a barna rizstől, hogy a feldolgozás során eltávolítják a korpa és a csíra részt is. Mivel ezzel a rizsszemek zsírtartalmát is csökkentik, az így kapott termék tovább eltartható, hiszen nem avasodik.
Jelentőség, hatások:
A fehér rizs főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás. Könnyen emészthető, ezért például gyomorrontást követően érdemes kevés fűszerrel puhára főzött fehér rizzsel kezdeni a táplálást. Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt inkább a barna rizs javasolt.
Összetevők:
*fehér jázminrizs
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1451 kJ / 347 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 79,59 g
- amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 6,12 g
Só: 0,05 g
Felhasználása:
Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 7-10 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Elkészítés:
Egy főre 100 g rizst számoljunk, és a vizet pedig a következőképp adagoljuk: 200 g rizshez 375 ml víz, és minden következő 200 g rizshez 250 ml víz. A vízet forralja fel, majd lefedve kis lángon 7-10 percig főzze, ezután lekapcsolt állapotban fedővel lefedve egy újabb 10 percig hagyja gőzölögni.
Származási ország: Kambodzsa