A beri-beri betegség oka - mellyel a "magasan fejlett európai civilizáció" ajándékozta meg a rizsevő népeket - a hántolás. Ez a magvak feldolgozásának a nyugati malomipari technológiára alapozott találmánya, tulajdonképpen csapásként jelent meg a távolkeleti népek életében és rövid idő alatt rengeteg problémát okozott. A mindennapi étel alapanyagát megfosztotta a magvak héjrétegeiben eredendően jelenlévő ásványi anyagoktól és nyomelemektől. Itt található a B vitaminok családjának is néhány létfontosságú tagja. Ha tehát a fehér rizs, és az egyéb gabonamagvak hasonlóan fel, illetve megdolgozott népes tábora is ilyen, vagy ehhez hasonló betegségokozó hatásokat produkál a hántolás következtében, kézenfekvőnek látszik a sokféle civilizációs betegség egyik oka.
Az úgynevezett "gyors rizs" köszönő viszonyban sincs a feldolgozás előtti természetes rizsszemmel. Ennek egyetlen "hibája" a hántolatlan állapot miatti hosszabb időt igénylő főzés. Előfőzéssel kissé javítható ez az időprobléma, de jelentősen lecsökkenteni a kb 35-50 percet csak hántolási manipulációkkal lehetséges. Magyarán szólva el kell tüntetni a valódi értéket képező héjrétegek egy részét. A fentemlített távolkeleti betegséget szinte egycsapásra eltüntette az eredeti - tehát a hántolatlan, barna - rizshez való visszatérés.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1582 kJ (373 kcal)
Zsír: 2,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 1 g
Szénhidrát: 77,2 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 7,9 g
Só: 0 g
Felhasználási javaslat:
Elkészítése: egy csésze barnarizst két csésze vízben kb. 30 percig főzünk.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen.
Származási hely: Magyarország